Przycinanie porzeczek

Porzeczki to malutkie jagody z gatunku Ribes. Występują zarówno czerwone jak i czarne porzeczki, a słodkie owoce są powszechnie używane w wypiekach i przetworach oraz suszone do wielu zastosowań. Przycinanie porzeczek jest jednym z kluczowych zabiegów pielęgnacyjnych związanych z uprawą jagody. Informacje o tym, jak przycinać porzeczki pomogą w zachowaniu formy rośliny i zapewnią większą ilość kwiatów i większe zbiory. Przycinanie krzewów porzeczek jest corocznym zabiegiem, który powinien być wykonywany, gdy krzew jest uśpiony.

Jak przyciąć krzak porzeczki?

Pędy porzeczki rosną naturalnie z ziemi i tworzą nisko rosnący krzew. Na pytanie, jak przyciąć krzak porzeczki, można odpowiedzieć w kilku krokach. Produkcja owoców w domu wymaga, aby ogrodnik nauczył się odpowiednio przycinać tą roślinę. Jest to niezbędne do utrzymania formy rośliny, usunięcia chorego materiału, a przede wszystkim do utrzymania otwartego wnętrza rośliny. Przycinanie krzewów porzeczkowych jest szybką, coroczną czynnością i elementem regularnej pielęgnacji. Pędy jednoroczne należy przyciąć z powrotem do ostatniego punktu wzrostu, aby wymusić rozgałęzienie. Następny punkt wegetacyjny można rozpoznać po lekkim zgrubieniu w drewnie, a wczesną wiosną może on nawet wykazywać odrobinę zielonego przebarwienia. W celu zachowania pąka wykonuje się cięcia 5 mm. przed punktem wzrostu. Po osiągnięciu przez roślinę wieku czterech lat, rozpoczyna się usuwanie starszych niż trzy lata pędów. Przycinanie porzeczek wymaga usuwania najstarszego drewna co roku bardzo wczesną wiosną. Owoce produkowane są na drzewie trzyletnim, które musi być pielęgnowane. Uszkodzone i martwe elementy drewniane są co roku usuwane, a w celu zwiększenia penetracji powietrza i światła należy je nieco przerzedzić.

Porzeczki powinny być cięte również po posadzeniu. Potrzebują one dość ostrego cięcia, aby roślina utworzyła równomiernie rozłożone gałęzie, które przepuszczają powietrze i światło słoneczne, ale są ładne i mocne do produkcji owoców. Podczas sadzenia należy przyciąć wszystkie laski z powrotem do czterech lub sześciu pąków. Nazywa się to cofaniem i zawsze robi się to do zdrowego pąka. Praktyka ta zmusza laski do tworzenia większej ilości pędów ze zdrowymi pąkami. Najlepszym sposobem na uprawę porzeczek jest użycie ostrych narzędzi, które wykonają czyste cięcia i nie będą wywoływały patogenów. Po tym okresie przez pierwsze cztery lata nie trzeba ich zbyt dużo przycinać, z wyjątkiem usuwania połamanego i martwego drewna.